Microgreens ofte scheutjes steken bomvol mineralen en vitaminen en heel dankbaar in de keuken om gerechten mee af te werken. Ze zijn klein, sterk van smaak, mooi van kleur en vorm en  geven een extra demensie aan gerechten. En… je kunt ze zelf thuis kweken!

“Microgreens zijn een geweldige voedingsbron. De kleine plantaanzetjes worden veel gebruikt in de voedings- en farmaceutische sector. Ze zitten immers boordevol mineralen en vitaminen en zijn makkelijk te verteren door de enzymen die ze bevatten. 20g broccolischeuten hebben dezelfde voedingswaarde als 200g broccoli!

Naast gezond zijn ze ook heel dankbaar in de keuken om gerechten mee af te werken. Ik werk er graag mee, ze zijn klein, sterk van smaak, mooi van kleur en vorm en geven een extra dimensie aan je gerechten. Enkel oppassen dat je er niet teveel van gebruikt want net door hun pit gaan ze snel overheersen. Vooral koriander plaats zich snel op de voorgrond.

Wat scheutjes superplezant maakt, is dat je ze zelf kan kweken in een weckpotje. Leg een vochtig keukenpapiertje onderin, strooi er wat zaadjes over, dek af met een vochtig papiertje, dekseltje op en op de vensterbank zetten. Elke dag even benevelen en na ca. 3 dagen zie je de scheutje opkomen. Het bovenste papiertje wegnemen en als ze 3 cm zijn kun je ze afsnijden en tussen een vochtig doekje bewaren in de frigo. Als je elke week een potje vult en afwisselt met de soorten heb je snel een mooie voorraad. De zaadjes vind je onder ander bij AVEVE.”

Scheutjes in de keuken, de tips van Tim

– Met het sap – scheutjes kun je makkelijk centrifugeren – kun je fantastische vinaigrettes maken. Echte toppers daarvoor zijn scheutjes van erwten, oostindische kers, tarwegras en broccoli, super van smaak en mooi van kleur.
– Olie maak je door scheutjes te infuseren in druivenpitolie. Daarvoor zijn oostindische kers en koriander het best.
– Een stukje vlees op de BBQ afwerken met wat olijfolie, grof zeezout en ruccolascheutjes die een mooie nootachtige smaak hebben, daar moet geen saus meer bij.
– Broccoli- of erwtenscheutjes doen het goed bij vichysoise, zacht gegaarde zeebaars, kokkels, scheermessen en gekonfijte champignons.
– Tom Kha kai afgewerkt met korianderscheuten
– Osso buco met een gremolata op basis van korianderscheuten.
– Toast van spelt of roggebrood, verse geitenkaas, tomaat noir de crimée en rucolascheuten.
– Toast van stokbrood, kruidenkaas of platte kaas, radijsjes, haringkaviaar en radijsscheuten.
– Tomaat met burrata en basilicumscheuten of nasturtiums (oostindische kers)
– Maatjes, aardappelmousseline, radijs, gemarineerd mosterdzaad met augurk, zure room en radijs en amarantscheuten.
– Flan van bloemkool, handgepelde garnalen, couscous van bloemkool, bisque en erwtenscheuten.

Goedkoop, lekker en gezond: iedereen aan de scheutjes!

Chef Tim Vervynckt, restaurant Woestyne, Watermolenstraat 2, Aalter
www.woestyne.be